Herkomst van de Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) behoort tot een van de oudste geneesvormen ter wereld namelijk zo’n 2500 jaar voor Christus. In China waren de mensen een stuk verder ontwikkeld, dan de mensen hier in Europa. Men had diepere inzichten over de werking van lichaam en geest. Overigens wordt Traditionele Chinese Geneeskunde afgekort tot TCG of TCM (Traditional Chinese Medicine).

Een van de belangrijkste geschriften uit de TCG is “de Gele Keizer” ook wel de Huang Di Neijing (Neijing Suwen) genoemd. Daarin staat de basisvragen van de interne geneeskunde beschreven ( 2698 tot 2598 v.Chr. Zhou-Han Dynastie).

In de TCG is de mens een microkosmos en een afspiegeling van het grote geheel (de macrokosmos). Bij de mens is het centrale gebied het hart. Ons hart straalt energie (Qi) uit, waarbij in de macrokosmos het centrale punt is de zon.  De zon straalt warmte uit, waardoor er leven mogelijk is hier op aarde.

Het universum (macrokosmos) waarin we leven heeft invloed op ons lichaam (microkosmos).  De zon, maan, sterren, het klimaat, onze leefwijze, voedsel en lucht hebben invloed op lichaam en geest. In de TCG wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook hoe de macrokosmos invloed op ons heeft.

Traditionele Chinese Geneeskunde man die kruiden afweegt
yin yang symbool uit de Chinese Geneeskunde

TCG is gebaseerd op filosofie van Taoisme, invloeden uit het boeddhisme en confucianisme, het meridianenstelsel, Qi (levensenergie), de 5 elementen (hout, metaal, vuur, aarde en water) yin-yang, de San Bao (3 schatten), Bagang (8 hoofdcritera), de 6 divisies, ZangFu (orgaannetwerken) etc.  De basisgedachte is dat bij een gezond mens alle lichaamsprocessen met elkaar in balans zijn.

Vanuit de reguliere geneeskunde wordt er naar de fysieke organen gekeken met een concrete functie. In de TCG daarentegen hebben organen naast de fysieke functies ook een energetische functie.  Hierin komt het principe van lichaam en geest zijn met elkaar verbonden naar voren.

Het is toch merkwaardig om te bedenken hoe het mogelijk was dat de oude Chinese bevolking zulke diepgaande filosofieën konden ontwikkelen in een periode voor Christus”.  Wellicht waren deze mensen wel dichter bij de essentie van leven, dan waar wij nu in deze moderne tijd zijn.